Як харчуватися при цукровому діабеті 2 типу

Як харчуватися при цукровому діабеті 2 типу

Як харчуватися при цукровому діабеті 2 типу

Незважаючи на те, що діабет другого типу накладає певні обмеження, з ним можна вести повноцінне та активне життя. Але для цього потрібно обов’язково дотримуватись певних правил, які стосуються харчування. Адже саме харчування при цукровому діабеті 2 типу має вирішальне значення.

Основні правила здорового харчування

Прикладів меню для хворих на діабет існує чимало, але значення має не тільки те, що будуть їсти, але й те, як саме це робити. Щоб отримати максимум користі від такого харчування, варто керуватися кількома основними принципами:

  1. В обов’язковому порядку слід харчуватися відповідно до попередньо підготовленого графіка. Це дозволить забезпечити прийнятний рівень цукру.
  2. У меню слід включати лише ті поживні речовини, які насичені жирами, вуглеводами та солями.
  3. До раціону слід вводити овочі, а також цільнозернові та інші продукти. Усе це позитивно вплине стан здоров’я.

Що ж до частоти живлення, слід розробляти меню, розділене на кілька позицій. При цьому важливо враховувати і те, що харчуватися бажано в один і той же час, тому знадобиться будувати свій щоденний графік з урахуванням цього. Такий підхід позитивно вплине на стан людини, тому що це дозволить забезпечити своєчасне вироблення гормону інсуліну.

Додатково слід періодично перевіряти рівень інсуліну, щоб контролювати свій стан. Для цього використовуються спеціальні глюкометри.

Як харчуватися при цукровому діабеті 2 типу

Додаткові рекомендації

Перед тим, як готувати меню для харчування, слід брати до уваги індивідуальні особливості людини, її вагу та інші показники. Ще один важливий момент – регулярна перевірка стану здоров’я. Для цього слід завітати до фахівців, які зможуть провести відповідні дослідження і встановити, чи правильно ви все робите.

Деякі професіонали рекомендують довіряти підготовку плану харчування фахівцям-лікарям, бо самі хворі часто можуть робити помилки при складанні меню. Дієтологи можуть підготувати саме таку дієту, яка ідеально підійде для конкретної людини.

При діабеті 2 типу у вечірній час їсти не варто. Але якщо людина не може відмовитися від вечері повністю, потрібно хоча б відмовитися від картоплі, молочних продуктів, макаронів та хлібу.

Щоб полегшити процес, слід використовувати перевірені методики. Дуже популярним є «метод тарілки». Він полягає у строгому дозуванні певних продуктів у межах однієї тарілки. Наприклад, 50% тарілки займають продукти без вмісту крохмалю, 25% від іншої половини – продукти з крохмалем, а останні 25% — багаті білками. Якщо до цього додати трохи фруктів на десерт, вийде корисний і збалансований обід.

Добавить комментарий