Що таке алкогольна терапія?

Захворювання на алкоголізм зазвичай розвивається протягом багатьох років. Таким чином, існують різні етапи, які слідують один за одним. Послідовно, а не кумулятивно, з’являється спочатку психологічна залежність, а вже пізніше — фізична.

Фаза залежності, в якій перебуває пацієнт, впливає на дії, що вживаються під час терапії в клініці в Хмельницькому, хоча вони також залежать від інших чинників, наприклад, усвідомлення проблеми, пов’язаної з алкоголем. Тому на кожному етапі алкогольної терапії є свої певні заходи.

Етапи лікування залежності

Усвідомлення існування захворювання пов’язане на початку лікування з вкрай важкою для хворого необхідністю кинути пити. Суть терапії залежності на початковому етапі полягає в тому, щоб зламати ці механізми та показати їхній вплив на пацієнта, а точніше той факт, що вони ним маніпулюють:

  • На початковому етапі лікування алкоголізму, коли воно проводиться пацієнтом уперше, найважливішим елементом втручання є мотивація до лікування та демонстрація деструктивних механізмів у мисленні про вживання алкоголю. Коли пацієнт виявляє проблему і визнає, що вживання алкоголю є серйозною проблемою в його житті, він переходить до наступного етапу лікування.
  • На наступному етапі пацієнта навчають розпізнаванню криз, пов’язаних із потягом до алкоголю, і протидії їм, конструктивному подоланню хвороби, зниженню стресу. Але насамперед надається інформація, яка дасть змогу взяти залежність під контроль. Тобто людина має усвідомлювати вплив усіх почуттів і поведінки на вживання алкоголю і, звісно ж, вплив спиртного на психофізичне функціонування.
  • Базисна терапія зазвичай триває близько року. Її кульмінація — прийняття пацієнтом хвороби, завдяки чому вона стає елементом його життя, якому слід протистояти.

Вищевказані етапи алкогольної терапії використовуються для підтримки абстиненції. Однак хворі не завжди можуть повністю відмовитися від вживання спиртного. Тому пропонуються конкретні види втручань. Наприклад, перед початком лікування — виведення із запою в Хмельницькому.

Остаточний етап, до якого входить психотерапія, охоплює всі емоційні розлади пацієнта, які можуть впливати на ризик рецидиву захворювання і часто сприяти його розвитку.

Залежність підступна, це знає кожна людина, яка зіткнулася з цією проблемою. Хворі часто живуть із нею багато років і не вважають себе алкоголіками. При цьому оточення помічає наявність проблеми раніше, ніж залежний. Своєчасне звернення за допомогою до реабілітаційного центру допоможе повернутися до тверезого життя.

Добавить комментарий