Бетон: різновиди та їх особливості

Бетон: різновиди та їх особливості

Бетон — це універсальний матеріал, який використовується в будівництві. Він складається з цементу, піску або щебеню і води. Матеріал відрізняється широкою сферою застосування і нерідко армується прутами із сталі для стійкості до напруг на розтягнення, вигин. Проводити необхідні роботи, пов’язані з конструкцією з розчину, можна через 7 діб. За цей час бетон набуває 70% від проектних показників міцності. Повна готовність настає через 28 діб. Після цього періоду проект набуває максимальну надійність, необхідну стійкість до різних негативних чинників.

Основні характеристики

На початковій стадії виготовлення матеріал має напіврідку консистенцію. При дотриманні всіх вимог виробництва ця суміш через певний час перетвориться на міцний, зносостійкий штучний камінь. В якості сполучного компонента виступає цемент, який з’єднує між собою такі наповнювачі, як пісок, гравій або щебінь. Щоб поліпшити характеристики або добитися потрібних властивостей, в розчин додають різні наповнювачі та пластифікатори. Вони підвищують довговічність, стійкість до великих навантажень, вологи, перепадів температур, морозів, прискорюють процес застигання.

Для створення різних конструкцій, бетон армується сталлю, яка схожа з ним за показниками коефіцієнта розширення. У підсумку виходить надійний, багатофункціональний залізобетон, незамінний в різних сферах будівництва.

Бетон: різновиди та їх особливості

Різновиди

Бетон класифікується з урахуванням наступних факторів:

  • призначення;
  • структура;
  • вид в’яжучої речовини;
  • необхідні умови твердіння;
  • тип заповнювача.

Підрозділяється бетон на стандартні матеріали, які використовуються в класичному будівництві при зведенні будівель житлового, промислового, комерційного призначення. Також буває спеціальний бетон, який застосовується при будові гідротехнічних, дорожніх споруд, в якості теплоізоляції, а також виконує декоративні функції.

Спеціалізовані розчини можуть мати підвищену стійкість до хімічного впливу, термічних навантажень, мати антирадіаційні, звукопоглинаючі якості. Для кожного класу бетону розроблене певне маркування, яке розповість про склад і характеристики продукції. Суміші, відповідні ГОСТам, повинні містити тільки чисту прісну воду і мінімальна кількість домішок, не більш встановлених нормативів. Тільки з якісного бетону можна створити якісну будівлю.

На основі публікації kaskadbeton.com.ua

Добавить комментарий