Діяльність КІК в Україні

Багато світових країн-лідерів вважає своєю пріоритетною задачею боротись з фінансовими злочинами, фінансуванням тероризму та тими, хто ухиляється від сплати податків або «розмиває» податкову базу. Один із інструментів боротьби – жорстке регулювання іноземного бізнесу. З ухваленням міжнародних стандартів BEPS та введенням поняття КІК в українському законодавстві також відбулися посилення і зміни.

Особливості діяльності КІК

КІК (контрольована іноземна компанія) – підприємство, що має реєстрацію в іноземній юрисдикції, але його діяльність контролює та здійснює управління резидент України. Особиста або сукупна частка українського володіння має бути від 50%. Це поняття стосується всіх організаційно-правових норм, наприклад, партнерства, товариства, фонди тощо.

Власників таких компаній – фізичну або юридичну особу – називають контролюючими особами, і на них покладаються нові вимоги. Окрім зобов’язання подавати звітність для КІК щорічно, також в нашій країні контрольовані іноземні компанії повинні:

  • повідомляти податкові органи про відкриття бізнесу за кордоном або купівлю частки;
  • за відсутності звільнення від сплати податків – кожен рік відраховувати до казни податки з доходу іноземної компанії;
  • повідомляти відповідні органи про відкриття фонду, трасту;
  • повідомляти про закриття компанії або трасту, перепродажу частки в ній.

Зафіксовані вимоги мають свої визначені терміни, тому важливо розуміти, що пропуск строків виконання або невиконання вимог призведе до накладання великих штрафів, в деяких випадках до 1000 прожиткових мінімумів.

Професійна допомога

Через зміну правил та жорсткий контроль багато іноземних компаній було ліквідовано. Але вихід є. В такій важкій сфері, де належне виконання законодавчих норм обов’язкове, краще за все довіритися спеціалісту. Наприклад, юридична компанія Azola та її досвідчені спеціалісти готові надати все необхідні послуги для КІК – підготовка, подання та дотримання правил всіх необхідних процедур, в тому числі складання та подання повідомлення контрольованої іноземної компанії.

Завдяки юристам Азоли власник КІК зможе:

  • краще зрозуміти нові вимоги;
  • зменшити податкове навантаження;
  • вчасно отримати розраховані та правильно складені звітні документи;
  • розрахувати внутрішні податки.

Компанія Azola Legal Services завжди стоїть на сторожі бізнесу. Необов’язково витрачати час, наймати купу спеціалістів або самотужки розбиратися в темі звітів та оподаткування КІК. Справжні спеціалісти допоможуть законно зберегти актуальність та дохідність вашої компанії.

Добавить комментарий