Остеопороз: профілактика та лікування

Проблема остеопорозу достатню поширена у всьому світі. Це серйозне захворювання скелета, яке характеризується зменшенням щільності кісткової тканини. Внаслідок цього кістки стають крихкими та слабкими. Остеопороз може впливати на якість життя людини та призводити до серйозних наслідків.

Остеопороз: особливості, причини та фактори ризику

Остеопороз є хронічним захворюванням скелета, при якому зростає ризик перелому кісток. Він може виникати навіть при незначних травмах. Найчастіше проблема стосується кісток стегна, хребта та зап’ястя.

Серед найпоширеніших причин розвитку остеопорозу:

  • похилий вік;
  • генетичні фактори;
  • низька маса тіла;
  • недостатнє вживання кальцію;
  • зловживання шкідливими звичками;
  • малорухомий спосіб життя.

Найчастіше остеопороз виникає у жінок. Річ у тім, що в період менопаузи та після неї суттєво зменшується рівень статевих гормонів (естрогенів): саме вони сприяють здоров’ю кісток. Втім захворювання може виникати й у чоловіків через низький рівень тестостерону. Нерідко підвищений ризик розвитку захворювання виникає у людей, які тривалий період часу приймають стероїди. Крім того, в зону ризику потрапляють люди з хронічними захворюваннями на кшталт астми чи ревматоїдного артриту.

Профілактика остеопорозу

Для збереження здоров’я кісток та запобігання ризику переломів дуже важливо дотримуватись рекомендацій, які дозволять знизити ймовірність розвитку небезпечного захворювання. Основний акцент слід зробити на збалансованій дієті. Рекомендується включити до раціону продукти, які є цінними джерелами кальцію (наприклад, йогурти, сири тощо). Для покращення їх засвоєння слід вживати вітамін D (як у вигляді харчових добавок, так і через їжу — рибу, натуральні олії, горіхи тощо).

Не менш важлива й фізична активність. Слід регулярно займатись аеробікою, плаванням та фітнесом, щоб покращити стан кісток. На користь можуть піти й прості регулярні прогулянки пішки.

Варто відмовитись від поганих звичок. Річ у тім, що паління, так само як і вживання алкогольних напоїв, негативно впливає на здоров’я кісток. Краще не просто зменшити їх вплив, а покинути їх взагалі.

Рекомендується за можливості уникати будь-яких ситуацій, які можуть призвести до падінь. Саме тому варто не пересуватись по мокрій підлозі, носити зручне взуття тощо.

Корисною профілактикою захворювання є вживання спеціальних харчових добавок. Наприклад, кальцій, магній + цинк від Bluebonnet Nutrition — ці мінерали підтримують міцність та здоров’я кісток.

Мають значення регулярні перевірки здоров’я та консультації лікаря. Варто пам’ятати, що своєчасне виявлення проблеми мінімізує серйозні наслідки для здоров’я в майбутньому.

Симптоми остеопорозу

Проблема остеопорозу полягає в тому, що протягом тривалого часу це захворювання може розвиватись без будь-яких характерних ознак. Втім варто бути уважним, якщо ви почали помічати:

  • біль у спині — він може бути гострим або хронічним, а також погіршуватися при рухах;
  • проблеми з рухливістю — в деяких випадках можуть спостерігатись складнощі при виконанні рухів;
  • часті переломи — при остеопорозі доволі розповсюдженою проблемою є переломи кісток (найчастіше стегна або зап’ястя). Вони можуть виникати внаслідок незначних травматичних факторів або навіть без них.

Діагностика та лікування остеопорозу

При виникненні вищезгаданих симптомів важливо своєчасно звернутись до лікаря. Він має провести клінічну оцінку стану пацієнта, зібрати анамнез та провести детальний медичний огляд. Для остаточного визначення діагнозу проводять денситометрію, яка визначає щільність кісток.

На основі отриманих результатів розробляється оптимальна схема лікування остеопорозу. Зазвичай вона передбачає зміну стилю життя (відмову від шкідливих звичок, помірну фізичну активність тощо), фармакологічне лікування та фізіотерапію. У складних випадках може знадобитися хірургічне втручання задля відновлення цілісності кістки.

Варто розуміти, що схема лікування остеопорозу розробляється індивідуально, залежно від ступеня захворювання, а також інших особливостей. Саме тому важливо отримати консультацію у лікаря та в жодному разі не займатись самолікуванням.

Добавить комментарий